«Ақмола облысы білім басқармасының Атбасар ауданы бойынша білім бөлімі Атбасар қаласының №5 жалпы орта білім беретін мектебі» КММ
КГУ «Общеобразовательная школа №5 города Атбасар отдела образования по Атбасарскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

    

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

"Дұрыс тамақтану-дені сау балалар"

15.04.2023

Жылдық жоспарға сәйкес "Ақмола облысы білім басқармасының Атбасар ауданы бойынша білім бөлімінің Атбасар қаласының № 5 жалпы білім беретін мектебі" КММ Қамқоршылық кеңесінің мүшелері СанПин нормалары мен ережелерін орындау бойынша асхана қызметкерлерінің қызметін бағалау бойынша рейд жүргізді.

Медицина қызметкері, Братишкина Лариса Александровна баланың денсаулығының маңызды факторларының бірі ұтымды тамақтануды ұйымдастыру екенін айтты.

Тамақтану-баланың өсуі, физикалық және психикалық дамуы процестерінің қалыпты ағымын қамтамасыз ететін маңызды факторлардың бірі. Сондықтан біздің мектепте тамақтану сапасына көп көңіл бөлінеді.

Мектепте тамақтануды ұйымдастыру процесі тамақтану бойынша нормативтік және әдістемелік құжаттарға негізделген. Негізгі құжат СанПиН (білім беру ұйымдарына қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар) болып табылады.

Асханада ұсынылған орташа тәуліктік тамақтану нормаларын ескере отырып, перспективалы он күндік мәзір негізінде ыстық тамақ ұйымдастырылған.

Диета азық-түлік ассортиментін кеңейту арқылы да, бір өнімнен дайындалған тағамдардың алуан түрлілігі арқылы да әр түрлі. Мектепте перспективалық мәзір бар. Балалардың тамақтануында йодталған тұз қолданылады, тағамды міндетті түрде витаминдеу жүргізіледі.

Мектептің ас блогының құрылымы, жабдықтары, мазмұны балалардың қоғамдық тамақтануын ұйымдастырудың санитарлық ережелеріне сәйкес келеді. Ас блогы барлық қажетті технологиялық және тоңазытқыш жабдықтармен, өндірістік жабдықтармен, ас үй ыдыстарымен жабдықталған.

Барлық тағамдар-жеке өндіріс, технологиялық карталарға, санитарлық нормаларға сәйкес дайындалады.

       Сонымен қатар тамақтануды ұйымдастыру қандай принциптерге негізделгенін айтты:

барлық маңызды және маңызды қоректік заттардың диетасындағы толықтығы мен тепе теңдігі;
баланың энергетикалық құндылығы мен рационының энергия шығындарына сәйкестігі;
диетаның тепе-теңдігін қамтамасыз ететін тағамдар мен тағамдардың максималды әртүрлілігі;
тағамдардың бастапқы тағамдық құндылығын, сондай-ақ тағамдардың жоғары дәмдік қасиеттерін сақтауға бағытталған өнімдерді дұрыс технологиялық және аспаздық өңдеу;
диетаның көлемі, тамақтану режимі, балалардың тамақтану мәдениетін қалыптастыратын орта;
тамақтануға қойылатын гигиеналық талаптарды сақтау (тамақтану қауіпсіздігі);
балалардың дұрыс ішу режимін қамтамасыз ету;
тамақтанудың дұрыс ұйымдастырылуын үнемі бақылау.
Қамқоршылар кеңесінің мүшелері перспективалық мәзірмен танысты, тамақтандыру процесінде барлық сыныптарға барды, сондай-ақ қойма үй-жайларында азық-түліктің сақталу жағдайын тексерді.



Добавить комментарий



Включить данные в подпись
Жаңартылған күні: 15.04.2023 14:31
Құрылған күні: 15.04.2023 14:37

Текст